Bronbemaling
done Persoonlijk deskundig advies
done 25 jaar ervaring
done Snelle levertijden
done Scherpe prijzen
done Persoonlijk deskundig advies
done 25 jaar ervaring
done Snelle levertijden
done Scherpe prijzen
menu
menu
Bronbemaling
  • event 19-10-2020
  • schedule 00:00
  • timer 1 minuut

Bronbemaling

Wat is bronbemaling?

Bronbemaling is het proces waarbij grondwater uit de grond word gehaald en afgevoerd om de grondwaterspiegel plaatselijk en tijdelijk te verlagen. Doordat je het grondwater uit de bodem onttrekt krijg je een veilige en stabiele werkplek waar droog gewerkt kan worden tijdens de aanleg van bijvoorbeeld tunnels, riolering of andere infraprojecten.

Hoe ziet het proces eruit?

Het proces start bij het plaatsen van filterbemaling in het stuk grond dat je wilt bemalen. Vervolgens word het water uit de grond gepomt en afgevoerd naar een lozingsput waar het water (tijdelijk) word opgeslagen.

Verschillende soorten bronbemaling

Er zijn veel verschillende soorten van bronbemaling, enkele hiervan zijn:

  • Open bemaling
  • Spanningsbemaling/vaccuümbemaling
  • Deepwell bemaling
  • Retourbemaling
  • Horizontale bemaling (drainage)
  • Grondkering

Een aantal soorten grondbemaling

Open bemaling

Bij open bemaling word overtollig neerslag of bodemwater afgevoerd doormiddel van afvoerbuizen en een pomp. openbemaling is toe te passen bij moeilijk te pentreren lagen zoals klei.

Spanningsbemaling

Bij spanningsbemaling worden geperforeerde zuigbuizen de grond in gebracht. Deze buizen worden aangesloten op een verzamelleiding die is aangesloten op een vacuümpomp. Spanningsbemaling word gebruikt om de grondwaterdruk onder de bodem te verlagen.

Deepwellbemaling

Deepwellbemaling word toegepast om grote waterhoeveelheden te verplaatsen. Een filterbuis met daaronder een onderwaterpomp word via een boorgat de bodem in geplaatst, waarna het via een afvoerleiding uit de grond word getransporteerd.

Horizontale bemaling (drainage)

In plaats van de buizen verticaal in de grond te plaatsen wordt bij horizontale bemaling een zuigbuis horizontaal in de bodem gegraven. Deze buizen zijn voorzien van een ommanteling om te voorkomen dat er zand mee de buis in word gezogen tijdens het pompen. horizontale bemaling word vooral toegepast in slecht waterdoorlatende grond.

Benodigdheden bronbemaling

Voor bronbemaling zijn een aantal componenten nodig, deze componenten zijn:

Vind hier al onze andere blogs.