Storz Koppelingen kopen? Bestel bij NexaParts!
done Persoonlijk deskundig advies
done 25 jaar ervaring
done Snelle levertijden
done Scherpe prijzen
done Persoonlijk deskundig advies
done 25 jaar ervaring
done Snelle levertijden
done Scherpe prijzen
menu
menu

Storz Koppelingen

Storz Koppelingen
Storz Koppeling Afsluitkappen
Storz Koppeling Afsluitkappen
Storz Koppeling met Binnendraad
Storz Koppeling met Binnendraad
Storz Koppeling met Buitendraad
Storz Koppeling met Buitendraad
Storz Koppeling met Slangtule
Storz Koppeling met Slangtule
Storz Koppeling Sleutels
Storz Koppeling Sleutels
Storz Koppeling verloopstukken
Storz Koppeling verloopstukken

Wat zijn Storz Koppelingen?

Storz koppelingen zijn bedoeld om slangen met elkaar of met vaste armaturen te verbinden. Als u deze  Storz koppelingen wilt koppelen, worden er transportslangen, sleepslangen en waterslangen gebruikt. In een Storz koppeling zit een bajonetsluiting. Wanneer tussen de nokken van de Bajonetsluiting de afstand in mm gelijk is, als passen beide koppelingen op elkaar. Dit noemt men NA (nokafstand). De Nokafstand van de storzkoppeling bepaald dus of u de slang succesvol kan koppelen. Als u een Storz koppeling wilt aanschaffen heeft u keus uit onder anderen een koppeling met slangtule, een binnendraad, een buitendraad en een knelring tule. deze vier koppelingen zijn allemaal bij ons te vinden.

Storz Koppelingen zijn meestal gemaakt van messing of aluminium. Ze kunnen worden vervaardigd door gieten voor algemene slangaansluiting en lagedruktoepassingen, maar voor brandbestrijding is het beter om smeedstukken te gebruiken om de veiligheid en duurzaamheid van de koppeling te garanderen. Het wordt soms aangeduid als een geslachtloze koppeling, omdat in plaats van een mannelijk en een vrouwelijk uiteinde verbonden te hebben door schroefdraden, elk identiek uiteinde kan worden verbonden met elk ander uiteinde van dezelfde diameter. Dit wordt ook hermafrodiete of tweewegverbinding genoemd.
Speciale sleutels zijn bedoeld voor hulp bij het gebruik van storz connectoren. Het belangrijkste voordeel van het gebruik van Storz-koppelingen is de snelheid van de slangaansluiting, omdat een slang met een kwartslag kan worden vergrendeld. Ter vergelijking: vergrendelingsslangen met schroefdraadkoppelingen nemen vaak meerdere beurten in beslag. Daarom worden Storz koppelingen algemeen gezien als een veiliger alternatief voor het gebruik van schroefkoppelingen. Een bijkomend voordeel ten opzichte van schroefdraadkoppelingen is dat de verbindingsvlakken en haken minder gevoelig zijn voor beschadiging als de koppeling op een hard oppervlak valt of erop wordt gesleept.

Waarvoor is een Storz koppeling?

Storz koppelingen zijn er voornamelijk om slangen met elkaar of met vaste armaturen te verbinden. De Storz koppelingen zijn zeer geschikt voor plat oprolbare slangen. Een Storz koppeling word vooral bij de brandweer in veel Europese landen gebruikt (Portugal, Denemarken, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Zweden, Nederland, Israël en Griekenland), maar ook voor industriële toepassingen.

Hoe werkt een Storz koppeling?

De Storz koppelingen zijn van Duitse oorsprong en bestaat uit twee identieke delen (halve storz koppeling) Om een ??Storz-verbinding te koppelen, worden de twee tegenover elkaar liggende koppelingen tegen elkaar gedrukt zodat de haken van elk in de sleuven in de flens van de andere worden gestoken. Een halve koppeling heeft twee of drie uitstulpingen en evenveel uitsparingen. Het aantal uitstulpingen is afhankelijk van de diameter. Vervolgens worden ze in tegengestelde richting gedraaid totdat ze strak zijn of de grendels vastklikken. Hierdoor ontstaat een waterdichte verbinding tussen de interne pakkingspakkingen. Om ze los te koppelen, worden de grendels losgemaakt en worden de connectoren in tegenovergestelde richting van de koppeling gedraaid en vervolgens gescheiden wanneer de haken en sleuven op één lijn liggen.

Vormgeving

Een koppeling bestaat uit twee identieke delen die in elkaar gedraaid kunnen worden. Een halve koppeling heeft twee of drie uitstulpingen en evenveel uitsparingen. Het aantal uitstulpingen is afhankelijk van de diameter.

Drukkoppeling

Voor slangen die onder druk staan wordt een drukkoppeling toegepast. Dit type koppeling wordt bij aansluiting 130° gedraaid en is voorzien van een drukbestendige rubber ring. Doorgaans is dit type onder druk (zeer) moeilijk los te koppelen wat de veiligheid verhoogt. Er zijn verschillende gestandaardiseerde typen:

Zuigkoppeling

Voor zuigslangen wordt een zuigslangkoppeling toegepast. Dit type koppeling wordt bij aansluiting 90° gedraaid en is voorzien van een drukbestendige rubber ring. De koppelingen zijn vaak voorzien van uitklapbare handvatten om het koppelen van de vaak stugge slangen makkelijker te maken.

Uitvinder

De Duitser Carl August Guido Storz heeft in 1882 patent aangevraagd op de door hem uitgevonden koppeling. Storz was een architect die bij een brand in het Duitse Konstanz de moeilijkheden zag die het werken met schroefkoppelingen met zich mee bracht. In 1936 werd zijn ontwerp het standaard type koppeling in Duitsland, de zogenaamde "Reichsnormalkupplungen". Het werd voor het eerst gespecificeerd in de norm FEN 301-316 en wordt sinds 1933 gebruikt door Duitse brandweerkorpsen.

Storz koppeling kopen?

De webshop van Nexaparts heeft een uitgebreid assortiment Storz koppelingen. Zo is er keus uit diverse soorten en maten. Of u nu op zoek bent naar een Storz koppeling met buitendraad / binnendraad, een blindkap, een tule kort / lang of een Storz Koppeling verloop. Nexaparts heeft het allemaal in veel verschillende maten.

 

Vind hier meer koppelingen.


Niet de juiste Storz Koppelingen gevonden?
Vul onderstaand formulier in en wij helpen u verder!

Benieuwd naar onze blog? Bekijk hier al onze items!

Lees meer